Tryggt och säkert


Var rädd om både dig själv och dina tillhörigheter. Kom ihåg att teckna hemförsäkring innan du flyttar in.

Ansvar

Hyresgästen är enligt hyreslagen § 24 skyldig att väl vårda lägenheten med därtill hörande utrymmen. Sådana utrymmen kan vara förråd, balkong, gemensamma utrymmen såsom kök och korridor i korridorboende etc. Att vårda sin bostad betyder i klartext att städa, att vara aktsam, att inte belamra och att inte skada. Om det vid besiktning framkommer att detta inte uppfyllts blir du skyldig att ersätta alla skador och vi debiterar dig de kostnader som uppkommer i samband med återställandet.

Teckna en hemförsäkring

Kom ihåg att teckna en egen hemförsäkring, dina föräldrars gäller inte. Du som hyresgäst ansvarar för det som sker i din bostad. Utan hemförsäkring är du helt utan skydd och kostnaderna kan bli mycket stora för dig om något händer din bostad eller de saker du förvarar i den. Hjälp att välja rätt försäkring hittar du här. Tänk på att många försäkringsbolag erbjuder studentrabatt. 

Inbrott

Det sker tusentals bostadsinbrott varje år i Sverige. Det finns flera saker som du som hyresgäst kan göra för att minska risken för inbrott.

Undvik att lämna dina värdesaker väl synliga från fönstren och kom ihåg att stänga/låsa dina fönster när du inte uppehåller dig i rummet/bostaden. Detta gäller särskilt dig som bor på markplan.  

Håll ytterdörren låst, även om du är hemma. Ofta förvaras väskor, plånböcker och nycklar nära dörren, vilket blir ett lätt byte för tjuven. 

Släpp inte in okända personer i trapphus eller korridorer. Ifrågasätt gärna misstänkta beteenden. 

Cykelstölder

Det stjäls 20 - 30 cyklar per dygn i Lund. Märk därför din cykel och skriv upp ramnumret. Om olyckan skulle vara framme, har du större chans att hitta din cykel om den finns i polisens förråd för stulna cyklar. Polisens förråd finner du på Kalkstensvägen 27 i Lund. Förrådet har öppet helgfria tisdagar 10.30 - 13.30 och 15.00 - 18.00. Du kan även ringa hittegodsavdelningen, 010-561 45 39 för mer information.

Telefon till polis och ambulans - 112

Vid akuta ärende såsom pågående inbrott eller överfall eller för att tillkalla ambulans - ring 112. Vid ärenden som inte är akuta, men då du vill att polisen ska komma under dagen, eller när det gäller anmälan, ring Polisen 114 14 (utan riktnummer). 


Senast uppdaterad 6 juli, 2020