Tryggt och säkert


Var rädd om både dig själv och dina tillhörigheter. Här har vi samlat några råd om vad du kan göra för att minska risken för inbrott, cykelstöld m.m. Kom ihåg att teckna hemförsäkring så snart du flyttar in hos oss.

Inbrott

Det sker tusentals bostadsinbrott varje år i Sverige. Det finns flera saker som du som hyresgäst kan göra för att minska risken för inbrott.

Undvik att lämna dina värdesaker väl synliga från fönstren och kom ihåg att stänga/låsa dina fönster när du inte uppehåller dig i rummet/bostaden. Detta gäller särskilt dig som bor på markplan.  

Håll ytterdörren låst, även om du är hemma. Ofta förvaras väskor, plånböcker och nycklar nära dörren, vilket blir ett lätt byte för tjuven. 

Släpp inte in okända personer i trapphus eller korridorer. Ifrågasätt gärna misstänkta beteenden. 

Cykelstölder

Det stjäls 20 - 30 cyklar per dygn i Lund. Märk därför din cykel och skriv upp ramnumret. Om olyckan skulle vara framme, har du större chans att hitta din cykel om den finns i polisens förråd för stulna cyklar. Polisens förråd finner du på Kalkstensvägen 27 i Lund. Förrådet har öppet helgfria tisdagar 10.30 - 13.30 och 15.00 - 18.00. Du kan även ringa hittegodsavdelningen, 010-561 45 39 för mer information.

Märkta föremål är svårsålda!

Ett bra sätt att göra sina saker mindre stöldbegärliga är att märka dem med t.ex. sitt personnummer. Hos polis och försäkringsbolag kan man kostnadsfritt låna elektriska gravyrpennor eller pennor med så kallat "osynligt" bläck. Man får då också en liten skylt att fästa på dörren. 

Bostäder i markplan

Bostäder i markplan drar ibland till sig oönskad uppmärksamhet såsom besök av fönstertittare eller tjuvar. Du kan själv försöka förhindra obehörigas insyn i din bostad både när det är mörkt och i dagsljus. Dra gärna ner gardiner och persienner vid mörker, när du inte vill synas och när du inte vistas i din bostad. 

Sov lugnare - teckna en hemförsäkring!

Som kontraktsinnehavare är du själv ansvarig för din bostad vilket innebär att du är ersättningsskyldig om din bostad blir skadad. Det gäller oavsett om det är du själv, medlemmar i ditt hushåll eller gäster till dig som orsakat skadan. Även när du hyr ut i andra hand är ansvaret ditt. Därför bör du teckna en hemförsäkring. 

Hemförsäkringen skyddar dig om olyckan skulle vara framme. Inte bara för själva bostaden. Den täcker också skador på saker du har i bostaden eller i förrådsutrymmen. Till och med om dina kläder blir förstörda i tvättstugan eller om din cykel blir stulen får du ersättning från försäkringsbolaget. Extra viktigt är det naturligtvis att vara skyddad vid exempelvis brand, eftersom du även är ersättningsskyldig om annans egendom skadas.

Ett tips är att du kollar om föräldrarnas hemförsäkring täcker ditt nya boende. Några bolag har specialerbjudanden för studenter. 

Telefon till polis och ambulans - 112

Vid akuta ärende såsom pågående inbrott eller överfall eller för att tillkalla ambulans - ring 112. Vid ärenden som inte är akuta, men då du vill att polisen ska komma under dagen, eller när det gäller anmälan, ring Polisen 114 14 (utan riktnummer). 


Senast uppdaterad 27 november, 2017