Gå vidare till innehåll Gå vidare till navigering
  • Flygfoto före renovering

  • Fasader före renovering

  • Nya fasader i cederträ

Gylleholm 2.0

27 juni, 2019

2015 påbörjades en omfattande renovering av fyrklöverhusen på Gylleholm, och nu – fyra år senare – kan vi glädjas åt 48 nyrenoverade ettor med moderna kök och vackra fasader av cederträ.

Gylleholms studentbostäder, är ett av våra minsta bostadsområden mitt i centrala Lund. Området, som består av 48 st ettor sk. fyrklöverhus, ritades av Lundaarkitekten Hans Westman och färdigställdes 1966. Renoveringar har skett löpande under åren, både interiöra och exteriöra. Bla. så har fasaderna varit både röda och blågröna. Men, 2015 påbörjades den omfattande renovering som har pågått tills nu, med syftet att se till att bostäderna uppnår en modern standard och funktion, utan att för den delen tappa bostadens karaktär.

Vi började med fasaderna

Under 2015 ersattes den yttre panelen på Gylleholm med panel av cederträ. Vi valde cederträdspanel tack vare trädets naturliga egenskaper. Ceder innehåller syror som ger träet mycket kraftigt rötskydd i många år jämfört med många andra trädslag. Dessa egenskaper gör att ceder näst intill är underhållsfritt och står emot vädret påfrestningar i många år. Med tiden åldras cedern och får en vacker silvergrå ton. I samband med panelbytet bytte vi även belysningsarmaturerna vid respektive lägenhetsdörr och på fasaderna.

Därefter började det interiöra arbetet

En omfattande upprustning har skett av köken på Gylleholm, som tidigare hade ett antal funktionsproblem t.ex. för liten spis och kyl utan frys (endast frysfack). Dessutom har ventilation och elsystemet moderniserats. Förvaringsmöjligheterna har förbättrats med bl.a. högt sittande skåp och en inbyggd bokhylla. 

Ny avfallsstation

Som en extra bonus har avfallsstationen (som betjänar Gylleholm, Parentesen och Dammhagen) nyligen bytts ut till en ny moder underjordiska behållare, sk. uws (underground waste system). Så, förutom att glädjas åt sina moderniserade studentbostäder, kan de boende även slänga sitt sorterade avfall i nya, fräscha och luftiga behållare.