Gå vidare till innehåll Gå vidare till navigering
Gula gummihandskar, tre disksvampar, två glasflaskor med pump och en glasburk med en liten träslev.

Vinnare i tävlingen "Mitt bästa hållbara städtips"

21 juni, 2021

Tack alla ni som deltog i tävlingen och skickade in miljövänliga städtips! Tre vinnare har nu utsetts, grattis! Vilket tips tänker du prova?

Vinnarna har utsetts utan inbördes ordning med motiveringen att de har lämnat miljövänliga städförslag som underlättar i vardagen. De använder sig av produkter som många redan har hemma eller som är lätta att få tag på och till ett lågt pris. Produkterna är också naturliga och skapar inte onödigt avfall. De vinnande förslagen har enkla och tydliga instruktioner eller har hänvisat till källan.

Tips 1

"My sustainable cleaning tip is using left over lime or lemon rinds to scrub off water marks in the kitchen sink. The citric acid helps to get rid of grime and water marks built up in the sink. Rinse with warm water afterwards."

Hyresgäst på Ulrikedal 

Tips 2

"Tipsar om @ekotipset ’s mirakelspray bestående av vatten, ättika och diskmedel. Fungerar som fönsterputs, på smutsiga ytor, för utemöblerna mm."

Hyresgäst på Ulrikedal 

Tips 3

"De flesta korridorer har problem med fastbränt fett/smuts på ugnsplåtar. Här kommer mitt hållbara städtips som gör att ugnsplåtarna ser som nya ut. Det som behövs är bikarbonat, ättiksprit och varmvatten (hållbart och billigt). Så här gör man:

  1. OBS: rekommenderar att man använder handskar.
    Blanda ättika med kranvatten (typ 3 dl ättiksprit med 3 dl vatten) i en sprejflaska.
  2. Spreja ugnsplåten och låt blandningen verka i 15 minuter. Ju längre tid, desto bättre resultat kan åstadkommas.
  3. Pudra på bikarbonat och skrubba plåten med en styv diskborste tills smutsen börjar upplösas.
  4. Häll på varmvatten och låt det stå i några minuter till (ca. 10 minuter). Skrubba lite till med diskmedel och skölj med varmvatten. Klart!"

Hyresgäst på Delphi