De flesta som bor på korridor trivs utmärkt, men nya studenter vill hellre bo i lägenhet – om de själva får önska. AF Bostäder utreder vad det beror på och testar samtidigt nya sätt att öka hemkänslan på korridor.
På ett korridorboende har varje hyresgäst sitt eget privata rum, med låsbar ytterdörr. De allra flesta har egen toalett och dusch. I gemensamma utrymmen finns kök och vardagsrum som studenterna delar och sköter tillsammans. Namnet ”korridorboende” kommer av att bostadsrummen ofta (men långt ifrån alltid) ligger längs en gemensam korridor.
- Korridorboende är en omtyckt boendeform, vilket bekräftas i den årliga kundundersökningen, säger Monika Frank, kommunikatör på AF Bostäder. Det är billigt, socialt, tryggt och hållbart med rymliga kök och fin gemenskap. Du är aldrig ensam och det är lätt att hitta vänner från hela världen, vilket har ett stort värde för studenter som är långt hemifrån.
Samtidigt visar AF Bostäders utredning att nya studenter ofta har förutfattade meningar och bilden av ett korridorboende som slitet, ostädat, stökigt och bullrigt med mycket fester. Den bilden motsvarar inte verkligheten.
- På 00-talet såg AF Bostäder till att korridorerna genomgående fick bra standard och trivsamma miljöer hela vägen från gårdar, entréer och trapphus till kök och vardagsrum, säger Monika Frank. Sedan dess görs kontinuerliga upprustningar. Vi jobbar också aktivt med trivsel-, trygghetsoch ordningsfrågor i nära dialog med kunderna.
På Vildanden har AF Bostäder genomfört en renovering och samtidigt undersökt om det går att ge korridorboenden en mer ombonad hemkänsla, utan att fördyra förvaltningen. Korridorboendet på Vildanden är av den traditionella sorten med en lång entrékorridor där bostäderna ligger på rad.
- Hyran innefattar även gemensamma ytor, säger Philip Stridh, teknisk förvaltare och projektledare. De ska också vara en del av hemmet. Historiskt har vi målat entrékorridorer i olika färger och mönster. Risken är att det förstärker det institutionella intrycket som kan uppstå i en lång korridor. Nu har vi istället varvat sobert målade partier med ytor som kläs med stryktåliga och lättskötta strukturtapeter i varma och behagliga kulörer. Varje våning har sin egen färgton och tapeterna markerar nischerna som omsluter lägenhetsdörrarna vilket gör korridoren mindre långsträckt. Redan vid huvudentréns förmak infinner sig en upplevelse av ”att komma hem”. Hyresgästerna är positiva till förändringen och en del beskriver känslan av ett hotell när de kliver in i korridoren. Under 2019 ska vi utvärdera projektet och fatta beslut om en eventuell fortsättning.
I den pågående utredningen tar AF Bostäder fram förslag som kan öka korridorernas attraktivitet. Bland annat diskuteras vilken som är den optimala storleken på kollektiva boenden, och vad som är lägsta godtagbara standard. Till stor del handlar åtgärderna om kommunikation och marknadsföring.
- Vi måste bli bättre på att berätta om det moderna livet på korridor och lyfta fram de uppenbara fördelarna, säger Monika Frank. Många känner inte till att våra korridorboenden kan se ut på olika sätt. Vissa är mindre med bara ett par tre rum fördelade runt ett vardagsrum. Några är i äldre stil med bjälkar i taken och några har etagelösningar.
- Utöver den fina gemenskapen har de flesta av våra korridorer dessutom 9-månadershyra, vilket är uppskattat av studenterna. Det finns även tematiska korridorer som alkoholfri korridor. Bland de nya förslagen finns också all inclusivetankar med fler tjänster knutna till boendet, till exempel utökad möbeluthyrning eller städhjälp, något som är vanligare utomlands, säger Monika Frank.
Senast uppdaterad 15 april, 2019