För att stå i vår bostadskö ska du vara antagen vid Lunds universitet, och studera aktivt (och helst flitigt). De årliga studiekontrollerna frigör ett stort antal bostäder åt aktiva studenter.
AF Bostäder är en stiftelse med uppgift att tillhandahålla bostäder åt Lundastudenter. AF Bostäders stadgar säger: ”Stiftelsen har till uppgift att äga och förvalta byggnader, avsedda som prisvärda och ändamålsenliga bostäder åt aktiva studenter tillika ledamöter i Akademiska Föreningen i Lund samt andra enskilda eller grupper varom styrelsen för stiftelsen bestämmer.”
– Hela vår verksamhet kretsar kring Lundastudentens bästa, säger Claes Hjortronsteen, försäljningschef på AF Bostäder. Vi bygger bostäder, vi förvaltar bostäder och vi hyr ut bostäder för de som kommer till Lunds universitet för att studera. Alla som bor här har en aktiv relation till Lunds universitet.
Hyresvärdar ger ibland förtur baserad på boendetid. Sådana regelverk gynnar redan etablerade hyresgäster. Ibland prioriterar de kunder på andra sätt, via poängsystem.
– I Lund tillämpar vi istället en rak kö där alla som väntar på sin tur behandlas lika, säger Claes Hjortronsteen. Här gäller att bostadssökande och hyresgäster ska vara aktiva universitets- eller högskolestuderande i Lund och medlemmar i Akademiska Föreningen. Ingen får extrapoäng för senioritet, medlemskap eller liknande.
Att vara ”aktiv student” innebär att du ska ta motsvarande minst 15 högskolepoäng per termin för att få behålla din bostad eller köplats. Varje år kontrollerar AF Bostäder att samtliga hyresgäster antingen är nyantagna eller tar tillräckligt många av sina studiepoäng för att betraktas som aktiva studenter. Kontrollerna görs i samarbete med studiedokumentationssystemet Ladok. Varje år frigörs flera hundra bostäder som återigen kan erbjudas till aktiva studenter, eller till studenter som är på väg in.
– Vi är väldigt tydliga med vad som gäller redan när studenterna tecknar hyresavtal hos oss, säger Claes Hjortronsteen. Och våra hyresgäster har stenkoll på reglerna. Alla vet att så snart en är klar med sina studier i Lund, då är det dags att säga upp sin bostad och släppa sin köplats.
En av Lunds universitets framgångsfaktorer är förmågan att locka långväga studenter. AF Bostäder ger extra stöd åt nyantagna, så kallade novischer, som bor utanför pendlingsavstånd, det vill säga utanför Skåne.
– Utomskånska novischer är beroende av en bostad för att kunna påbörja sina studier, säger Claes Hjortronsteen. Samtidigt har de svårast att slå sig in på bostadsmarknaden i Lund. Söktrycket från den här gruppen är stort.
– Historiskt har vi öronmärkt cirka 500 bostäder per åt dessa novischer och 2015 höjde vi till 720 bostäder med lyckat resultat, säger Claes Hjortronsteen. Normalt får du en köplats som baseras på tidpunkten för din registrering. Men när det gäller prioriterade novischer samlar vi ihop alla ansökningar till en och samma tidpunkt – sedan lottar vi ut köplatserna. På så vis har alla samma chans att få ett hyresavtal till terminsstarten, vilket är uppskattat.
Senast uppdaterad 15 maj, 2017