AF Bostäder bevakar kontinuerligt studentbostadsmarknaden för att kunna hålla en balanserad expansionstakt. Aktörerna är många och studentbostadsmarknaden styrs av utbud, efterfrågan och kundernas önskemål. Lund lockar med bra boende och ett av världens bästa universitet. Lika viktig är gemenskapen i Studentlund – Sveriges bästa studentliv.
Lunds universitet har 40 000 studenter fördelade på Lund, Malmö och Helsingborg. I Lund finns ungefär 10 000 studentbostäder. AF Bostäder äger drygt 6 000 av dessa och studentnationerna 1 700. Resterande erbjuds av universitetet samt av ett antal mindre aktörer. På den öppna marknaden finns hyresrätter, bostadsrätter och rum hos privatpersoner.
– AF Bostäder är studenternas eget bostadsföretag, säger Henrik Krantz, VD på AF Bostäder. Vi utvecklar studentanpassade bostäder som fördelas rättvist i öppna kösystem. Nationerna har stort fokus på det sociala och ger därför förturför dem som engagerar sig i nationslivet. På den öppna marknaden för hyresrätter kan kötiden vara 5–10 år, vilket kräver köplats långt innan studierna inleds. En del studenter köper bostadsrätt och delar hyran med inneboende. Studenterna är kreativa och lösningarna är många.
För att förstå hur studenterna rör sig på marknaden gör AF Bostäder regelbundna marknadsundersökningar i samarbete med Lunicore. Undersökningarna beskriver studenterna som en heterogen grupp med varierande intressen och skilda önskemål avseende bostäder.
– Nya studenter söker sig helst till AF Bostäder eller en nation, säger Henrik Krantz. Många stortrivs på korridor och bor där hela studietiden medan andra börjar på korridor eller nation för att sedan flytta till ett eget och kanske större boende. Under 3–5 års studier hinner livet och behoven ändras flera gånger, inte minst på grund av ändrade relationer, vilket är ett skäl till att vi erbjuder flexibla kompisbostäder för 1–3 personer.
– För oss är det betydelsefullt att veta hur många av de som bor på annat sätt som hellre hade flyttat till en studentbostad, om det var möjligt, säger Henrik Krantz. Pris och läge är självfallet avgörande faktorer, men det är inte alltid priset som är viktigast. Som exempel är vårt nyaste område, Marathon, oerhört efterfrågat för sitt läge, sin utformning och sin studentanpassning trots att det finns billigare boenden på marknaden.
Sett till studenternas önskemål har Lund ett ungefärligt underskott på 2–3 000 studentbostäder. Samtidigt finns byggplaner för 2 000 nya studentbostäder i Lund, varav AF Bostäder står för hälften.
– I våra hållbara verksamhetsmål säger vi att AF Bostäder ska öka sitt fastighetsbestånd genom att tillföra nya bostäder för 1 000 studenter mellan 2020–2024, säger Henrik Krantz. Det är ett balanserat mål där vi utgår från efterfrågan, insatser från andra aktörer och vår egen kapacitet. Framöver planerar vi en byggstart per år, en resursmässigt bra byggtakt och ett lagom tempo för att öka vårt kunnande.
Mindre högskoleorter kan marknadsföra sig med bostadsgaranti, vilket tilltalar en kategori av studenter. Men en viktig fråga för de flesta studenter är ”Var finns det bästa studentlivet?”.
– Därför är Lund alltid högt efterfrågat. De som söker sig hit lockas såklart av den höga kvaliteten hos ett av världens bästa universitet, men ett minst lika starkt dragplåster är studentgemenskapen. Lund har Sveriges bästa studentliv med ett varumärke som är välkänt över hela landet. Här blir studenterna en del av AF-familjen som tillsammans med nationer och kårer bildar samarbetet Studentlund. Genom Studentlund får studenterna tillgång till hela Lunds studentliv i ett enda medlemskap. Det finns ingen annan ort som kan matcha det, säger Henrik Krantz.
Senast uppdaterad 14 april, 2020