AF Bostäder har under 2017 tagit fram en ny underhållsplan som ska användas till att förutse, simulera, kostnadsberäkna och planera kommande underhåll. Det viktigaste är att genomföra projekten med bibehållen kundnöjdhet.
AF Bostäder lanserade sin första underhållsplan 2003. Sedan dess har otaliga projekt genomförts för att rusta upp bland annat fasader, fönster, balkonger, utemiljöer, cykelparkeringar, trapphus och inte minst samtliga av AF Bostäders korridorkök.
– Då hade vi som mål att säkerställa våra bostäders attraktivitet, säger Rose-Marie, fd. förvaltningschef på AF Bostäder. Våra köks- och utemiljöprojekt är bra exempel från den perioden. Vi planerade, testade och designade oerhört noga för att skapa trivsamma och hållbara miljöer, specifikt anpassade för studenter. Kundnyttan var uppenbar, alla kunde se vilka förbättringar vi gjorde.
Den nya underhållsplanen, som togs fram 2017, är mer detaljerad och riktar in sig mer på fastigheternas tekniska installationer. Nu handlar det om att återställa funktioner som uppnått sin tekniska livslängd. Planen specificerar enskilda byggdelar som fasader, fönster och dörrar, yttertak, hissar och installationer. Varje byggdel bryts ned till komponenter, mängd, installationsår eller tidpunkt för senaste åtgärd, teknisk livslängd, vilken åtgärd som ska utföras samt uppskattad kostnad.
– Nu har vi ett styrdokument som hjälper oss i vårt framtida budgetarbete med analys och planering, säger Rose-Marie. Vi vet vad vi ska göra, när vi ska göra det, var vi ska göra det, vad det kommer att kosta och vilka personalresurser som krävs. Under 2018 ska vi utveckla ett systemverktyg där vi kan simulera olika skeenden och göra konsekvensanalyser beroende på vilka projekt vi väljer att prioritera. Vi blir mer proaktiva, får högre beredskap och kan minimera akuta åtgärder.
Det framtida underhållet innebär nya utmaningar för AF Bostäder. Först och främst måste AF Bostäder ha rätt kompetens som beställare, och dedikerad projektledning. Lösningarna ska vara hållbara socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Entreprenörerna ska ha uthålligheten att driva fleråriga underhållsprojekt på studentbostadsområden, med förståelse och respekt för studenternas studiemiljö. Slutligen viktigast av allt: Projekten ska genomföras med bibehållen kundnöjdhet.
– Vi jobbar intensivt med frågor som rör kundnöjdheten, säger Rose-Marie. Ska kunden bo kvar, eller ska vi evakuera? Hur löser vi trygghet och bekvämlighet under perioder där kunderna har tillfälliga toaletter och kök på annan plats? Hur genomför vi en omflyttning på bästa sätt? Vilken entreprenadstorlek är optimal, ett trapphus eller en hel fastighet i taget? Inga projekt startas förrän vi vet att vi har gjort allt vad vi kan för att underlätta för våra kunder.
– Genom planering och samordning kan vi minimera störningarna, och i några fall inkludera insatser som innebär ett lyft för våra kunder. Ett bra exempel är vårt senaste pilotprojekt på Studentlyckan, där en kombination av flera åtgärder genomfördes på kort tid, samtidigt som kunderna fick en standardhöjning, bland annat i form av nya kök. I samma projekt lärde vi oss också att kommunikation och tillgänglighet är viktigt. Att vi har projektledare som finns nära, och som snabbt kan besvara kundernas frågor personligen, det gör mycket för kundnöjdheten, säger Rose-Marie.
Senast uppdaterad 8 oktober, 2018