Hyran sätts i två steg. För det första handlar det om att hyresintäkterna ska täcka AF Bostäders kostnader. För det andra handlar det om hur kostnaderna ska fördelas på de enskilda bostäderna.
- De årliga kostnadsökningarna för underhåll, värme, vatten, personal, yttre skötsel med mera ligger till grund för hyresjusteringarna som sker i januari varje år, säger Claes Hjortronsteen, uthyrningschef på AF Bostäder. Dessa förhandlas med hyresgästföreningen på samma sätt som för de flesta andra bostadsaktörer.
Kostnadsbilden kan påverkas av att AF Bostäder är ett studentbostadsföretag. Som exempel har företaget högre kostnader för underhåll än andra bostadsföretag. Detta beror på att AF Bostäder har en hög omflyttningstakt på cirka 50 %. Normalt för andra bostadsföretag är 10–15 %.
Bostädernas olika egenskaper bestämmer hur kostnadsökningarna ska fördelas. Här tar AF Bostäder hjälp av den så kallade SABO-modellen, som används av de större bostadsföretagen i landet.
- Modellen bygger på ett stort antal egenskaper som värderas i förhållande till varandra, säger Claes Hjortronsteen. Vilka egenskaper som används och hur de värderas skiljer sig åt mellan olika bostadsföretag. På AF Bostäder värderas till exempel ”närheten till universitetet” högre än ”närheten till centrum”, som annars brukar vara den viktigaste lägesfaktorn.
- Som studentbostadsstiftelse har AF Bostäder samma mål som sina hyresgäster – att hålla hyresnivån nere. En trygghet för kunderna är att eventuella vinster inte delas ut, utan alltid stannar i verksamheten. Därmed får vi större möjligheter att behålla vår position som Sveriges bästa studentbostadsföretag, säger Claes Hjortronsteen.
Senast uppdaterad 7 juni, 2018