Gå vidare till innehåll Gå vidare till navigering
Två korridorer med fondvägg föreställandes en åker och öresundsbron samt ett renoverat badrum med cerise matta och vitt kakel.

Stambyte som kunden vill ha det

Med start 2020 ska samtliga badrum på Delphi renoveras och få nya avloppsstammar. Parallellt fräschas både bostäder och korridorer upp, och alla rum får snabbare bredband. För att ingen ska behöva uppleva renoveringen flyttas alla hyresgäster, enligt ett smart system, till bostäder med nyrenoverade badrum. Alla korridorkompisar får möjlighet att flytta tillsammans.

Delphi ligger i det nordöstra hörnet av Lund och är AF Bostäders mest studenttäta bostadsområde. Här finns fler än 1 300 studentbostäder, varav 1 000 är korridorboenden. Området är ritat av Lunds egen Hans Westman och är känt för sin starka sociala gemenskap.

– Med start hösten 2020 ska samtliga badrum i Delphis korridorboenden renoveras och få nya avloppsstammar, säger Rickard Wallin, teknisk förvaltare och projektledare på AF Bostäder. Badrummen får ny inredning, nya ytskikt och handdukstorkar. I samband med stambytet görs även en uppfräschning av bostäderna med målningsarbeten, dörrbyte och nya hatthyllor. Bredbandskablarna byts till nya av snabbare modell och ventilationen förbättras. Även själva korridoren får ett utseende - mässigt lyft med läcker hotellkänsla enligt fyra smakfulla teman – jord, skog, hav och vind – och även ny punktbelysning.

Att byta stammar kan låta som ett enbart tekniskt projekt. I själva verket berör det alla delar av företaget – marknadsföring, ekonomi, uthyrning, förvaltning, fastighetsutveckling och IT – och det är mycket som ska klaffa. Eftersom alla ändå är involverade såg AF Bostäder en möjlighet att med en gemensam arbetsgrupp hitta ett sätt att utföra renoveringen så smidigt som möjligt för företagets kunder.

– I arbetsgruppen kom vi fram till att kunderna inte ska behöva bo kvar under renoveringen, säger Rickard Wallin. Istället flyttas alla boende – korridor för korridor – enligt ett system där varje flytt går från nuvarande korridor till en nyrenoverad. De som väljer att flytta till anvisad bostad får behålla sin gamla hyra. Grannar som bor i trapphus intill ett pågående projekt får en hyresreduktion för de veckor då störningen är som värst.

I samband med ombyggnaden och flytten kan det uppstå en mängd frågor kring alltifrån hyror och avtal till brandsäkerhet och praktiska ting. För att ingen ska behöva känna oro eller osäkerhet kring vad som gäller har AF Bostäder tillsatt en assisterande projektledare som arbetar dedikerat med att hjälpa kunderna till rätta.

– Det är min uppgift att göra flytten så enkel som möjligt för våra hyresgäster, informera om alla detaljer och vara tillgänglig för frågor, säger Therese Månsson, assisterande projektledare på AF Bostäder. Bland annat har vi varit noga med att vara ute i god tid så att inte flytten kommer som en överraskning. Vi kontaktar de berörda hyresgästerna cirka sex månader före renoveringen så att alla hinner förbereda sig i lugn och ro. När flytten närmar sig arrangerar vi en informationsträff, självfallet utomhus på ett coronasäkert sätt.

– En viktig del av korridorlivet är att bo tillsammans, säger Therese Månsson. Därför lägger vi stor vikt vid att så många som möjligt ska få behålla sin korridorgemenskap. Kunderna får välja att antingen flytta med sina korridorkompisar eller flytta till ett annat boende. De flesta väljer gemenskapen och flyttar tillsammans. De som väljer att flytta till anvisad bostad får behålla sin köplats.

– När det är dags för renovering bjuder vi på flytthjälp i form av flyttvagnar, kärror, flyttkartonger och bidrag till kostnaden för adressändring. Självklart delar vi också ut pizzakuponger, det blir ingen riktig flytt utan pizza, säger Therese Månsson.

Artikel från AF Bostäders årsredovisning 2020


Senast uppdaterad 2 juni, 2021

En grupp personer springer i orangea tröjor. Någon är utklädd i kanindräkt.
För studenter

Klara, färdiga, öka!

Att vi mår bättre i både kropp och knopp av att röra på oss är välkänt. Därför har AF Bostäder de senaste åren bjudit in sina hyresgäster till bland annat motionslopp och seriespel i olika sporter, i samarbete med LUGI Motion. Intresset från studenterna är stort och stämningen är hög. Att röra på sig är nämligen inte bara nyttigt, det är också väldigt roligt.

Händer vid ett tangentbord
För studenter

Färre drabbas av konsekvenser vid inkasso

Kunder med flera inkassokrav gällande hyror kan bland annat förlora sin kötid. Därför har AF Bostäder lanserat en ny tjänst som minskat antalet konsekvenser vid inkassoärenden.

Nycklar
För studenter

Nya lås ger trygg hemkänsla

Alla som bor hos AF Bostäder ska känna sig trygga i sina hem. Därför underhåller företaget kontinuerligt alltifrån utemiljö, belysning och trapphus – till bostädernas lås.

Två studenter i ett korridorskök som pratar
För studenter

Ny studie om boendemiljö och psykisk hälsa

Psykisk ohälsa blir allt vanligare och studenter är en särskilt sårbar grupp. Därför vill AF Bostäder ta reda på mer om hur studentboendet kan påverka hälsan, och om studenter kan må bättre beroende på hur de väljer att bo. Företaget har låtit två studenter på psykologprogrammet undersöka kopplingarna mellan boendemiljö och psykisk hälsa.

En student sitter i en soffa med en dator i knät
För studenter

Ny kundenkät ger bättre dialog och snabbare åtgärder

AF Bostäders vision är att vara Sveriges bästa studentbostadsföretag. Verksamheten har ett starkt kundfokus, och kundundersökningar med frågor om bland annat bostaden, trygghet och hållbarhet ligger till grund för löpande satsningar på boendekvalitet.

Två studenter går på Ulrikedal
För studenter

Trots kostnadsökningar: Ny hyra i linje med tidigare år

Förberedelserna inför årets hyresförhandling präglades av stor osäkerhet till följd av konjunkturläget. Trots att AF Bostäder drabbats av kostnader som inte längre står i relation till intäkterna, har företaget kunnat se till att hyrorna höjs med endast 2 % från den 1 januari 2023 (1,9 % 2022).

En lastbil med plakat och människor kommer åkande i karnevalståget
För studenter

Följ vår policy: Gå på karneval!

Som studenternas eget bostadsföretag har AF Bostäder ett stort ansvar att förvalta sina medel med försiktighet. Företaget är generellt återhållsamt med sponsring, men ser ett stort värde i att stödja studentlivets aktiviteter och inte minst Lundakarnevalen. Gemenskapen i Lunds studentliv är unik i Sverige, och satsningarna bidrar till att stärka Lund som universitetsstad.

En av AF Bostäders små elbilar kör förbi på en mindre väg omgivet av grönska
För studenter

Bovärdarna är proffs på trivsel och trygghet

AF Bostäders bovärdar har en bred arbetsbeskrivning med ansvar för allt ifrån löpande underhåll, reparationer och besiktningar till skötsel av utemiljöer. Men roligast – och viktigast – är det sociala ansvaret. Som bovärd på AF Bostäder ska du främja den sociala hållbarheten, hjälpa studenterna till rätta och bidra till både trivsel och trygghet på området.

Bild på de senaste sex bomberna hos AF Bostäder står i en trappa.
För studenter

Bomben är studenternas egen bostadsombudsman

AF Bostäder är en stiftelse med uppgift att tillhandahålla bostäder för studenter vid Lunds universitet. Verksamheten är nära knuten till studentlivet och studenterna har stort inflytande. Akademiska Föreningen utser såväl styrelsen som studenternas egen bostadsombudsman – Bomben.

Bilden visar hur det ser ut vid dörren till servicecenter. Väggarna är klädda i cerise med illustrationer i vitt, det finns en vit bänk, en tavla för tvättstugebokning, ett nyckelskåp och en hylla med kuvert, formulär mm.
För studenter

Nytt, snyggt och inbjudande på servicecenter

AF Bostäders servicecenter ligger på Sparta, i direkt anslutning till företagets huvudkontor. Hit vänder sig studenterna med alla tänkbara frågor om sitt boende. Servicecenter sköter även rutiner för nycklar i samband med flytt.

En brevbärare lägger in ett brunt paket i en av luckorna i postboxen
För studenter

Utegym och postboxar breddar serviceutbudet

AF Bostäder söker ständigt lösningar för att förbättra boendeupplevelsen och serviceutbudet för hyresgästerna. Genom samarbeten med olika partners kan företaget finna bra idéer till tjänster som passar studenterna – en kundgrupp med delvis specifika förutsättningar och intressen. Som exempel har de sin arbetsplats hemma, och är sällan bilburna.

För studenter

Önskningar blev fin utemiljö

När Ulrikedals utemiljö skulle göras vid fick studenterna önska – med fantastiskt resultat! Ulrikedal blir en grönskande plats för lek, sport och umgänge.

Fotbollscup i inomhusfotboll
För studenter

Fortsatta satsningar på psykisk hälsa

Allt fler studenter drabbas av psykisk ohälsa. Sedan 2019 driver AF Bostäder informationsprojektet Hjälp för att fler ska få rätt stöd. Under 2021 har satsningarna fortsatt med utbildning, föreläsningar och filmproduktion, men också med förebyggande fritidsaktiviteter som snabbt blivit omtyckta.

Bild inifrån lägenhet på Studentlyckan. Från hallen ser man ett vardagsrum och ett sovrum
För studenter

Mer bild för bättre uthyrning

All bostadsvisning och uthyrning hos AF Bostäder sker digitalt på webbplatsen. För att underlätta för studenterna får bostadsområdena nya, bättre bilder och filmer.

Student fixar med cykel i cykelrum på Parentesen
För studenter

Nya platser för cykelfix

Hojen är det bästa sättet att ta sig fram i Lund, och studenterna vill gärna kunna fixa med sina cyklar där de bor. Därför öppnar AF Bostäder allt fler cykelreparationsrum.

En bild på AF Borgen med text
För studenter

Sponsring med studentikosa förtecken

Som studenternas eget bostadsföretag har AF Bostäder ett stort ansvar att förvalta stiftelsens medel med försiktighet. Företaget är generellt återhållsamt med sponsring men bidrar årligen till händelser och verksamheter som är betydelsefulla för studentlivet.

Logga med sjukvårdskors med texten
För studenter

Rätt hjälp vid psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar mer än varannan student. AF Bostäder har lanserat informationsprojektet Hjälp för att öka kunskapen hos studenter och medarbetare, samt erbjuda hjälp för drabbade.

Tomegapsgårdens innergård med cyklar, grillplats och volleybollplan.
För studenter

All inclusive – när kunden själv får välja

Det blir allt vanligare att fastighetsägare delar upp hyresavin i flera beståndsdelar. Vatten, värme, el, tv, bredband och så vidare specificeras – och mäts – separat. Baserat på kundernas önskemål väljer AF Bostäder att gå i motsatt riktning.

Fyra studenter promenerar på Vildanden bakom träd
För studenter

Studiekontroller frigör bostäder åt aktiva studenter

AF Bostäder är en stiftelse som ska erbjuda bostäder åt studenter som är antagna och aktiva vid Lunds universitet, och samtidigt medlemmar i föreningen Studentlund. Att vara ”aktiv student” innebär att hyresgästen ska ta minst 15 högskolepoäng per termin för att få behålla sin bostad eller köplats.

Kille med cykel framför ett cykelställ med tak
För studenter

Trygga cykelplatser åt alla

Cykeln är central i studenternas liv och många önskar egen cykelplats. På nybyggda områden har nästan alla egen plats under tak, och nu uppgraderas övriga områden efter hand.