De flesta av oss vet att cigarettfimpar inte hör hemma på marken eller i naturen, men ändå har de en tendens att hamna där. Med ett nystartat nudgingprojekt på Delphi vill AF Bostäder inspirera fler att ta hand om sina fimpar på ett bra sätt, till gagn för både trivsel och miljö. I centrum för projektet står AF Bostäders nya, tecknade medarbetare: Ash.
Varje år kastas ungefär 1 miljard fimpar på marken i Sverige och enligt Håll Sverige Rent utgör fimparna mer än hälften av allt skräp i städer, i parker och på stränder. Cigaretternas filter består av plast som kan ta över 100 år för naturen att bryta ner.
– Fimpar är tråkiga att se på och extremt dåliga för miljön, säger Anna, fd. förvaltningschef på AF Bostäder. De är dessutom små och gömmer sig i rabatter, gräsmattor och stenläggningar. De går inte att städa upp med sopmaskiner utan måste plockas för hand, vilket är både arbetsamt för kroppen och enormt tidskrävande för våra bovärdar. På AF Bostäder lägger vi sammanlagt en heltidstjänst bara på att ta hand om fimpar.
Under 2021 har studenterna i ett testområde på Delphi fått lära känna Ash – en ny ”medarbetare” på AF Bostäder. Ash är ansiktet utåt för ett nudgingprojekt som genomförs på prov för att se till att fimparna inte hamnar på marken till att börja med.
– Nudging handlar om att erbjuda enkla vägar till bra val – att med små knuffar i rätt riktning åstadkomma beteendeförändringar, säger Anna. Som till exempel att göra det enklare att slänga sin fimp på rätt plats.
På AF Bostäder är alla bostäder rökfria inomhus, och självklart vore det bästa om ingen rökte alls. Samtidigt ska alla hyresgäster trivas, och totalförbud tror företaget inte på. Fokus i projektet har därför varit att minska antalet fimpar som slängs nedanför de stora gemensamma balkongerna, vid grillplatser och utanför entréer. Och samtidigt minska rökningen nära fönster och luftintag.
– Efter intervjuer med studenter på plats har vi tillsammans med ett nudgingföretag tagit fram ett koncept med specialdesignade och roliga askfat till balkonger och utemiljöer, kommunikation med peppiga budskap och nybyggda ”Buttzones” – fimpzoner med små kurer där det är både bekvämare för rumpan att sitta och enkelt att kasta sina fimpar – cigarette butts – på rätt ställe, säger Anna. Kampanjen har även synts i mailutskick och i sociala medier. Ash är med överallt och använder sin speciella humor och charm för att få alla med på noterna.
– Nu ska projektet utvärderas innan vi bestämmer hur vi går vidare, men vi kan redan se med blotta ögat att antalet fimpar på marken har blivit betydligt färre. Vardagen har förenklats avsevärt för våra bovärdar. Nudgingprojektet har också bekräftat att vi kommer längre med humor och inspiration än med regler och förbud, säger Anna.
Artikel från AF Bostäders hållbarhetsredovisning 2021
Senast uppdaterad 31 maj, 2022