AF Bostäder har som mål att ta fram bostäder åt ytterligare 1 250 studenter till 2021. Fokus ligger på nybyggnation och AF Bostäder får en allt större roll som stadsutvecklare.
Med jättesatsningen på Kämnärsrätten växer en förnyad stadsdel fram. Central i planeringen är ”Campuskilen” – områdets nya pulsåder. Här står trivseln i fokus.
När Kämnärsrätten uppfördes på sextiotalet fick Lundaarkitekten Hans Westmans fyrklöverhus en betydande roll. Husen var innovativa i sin konstruktion med en prefabricerad kärna av betong. I kärnan fanns kök och badrum och övriga rum byggdes enkelt till på plats.
– Fyrklöverhusen var en sinnrik lösning på vad som då troddes var en temporär bostadsbrist, säger Magnus, f.d. fastighetsutvecklingschef på AF Bostäder. Bostadsbristen blev bestående och fyrklöverhusen fick stå kvar. Dessvärre är de inte konstruerade för långsiktig förvaltning. Framför allt är energiförbrukningen mer än dubbelt så hög som i våra nybyggda hus på Magasinet, Vegalyckan och Dammhagen.
Under 2016 färdigställdes en ny detaljplan för området som nu ska rivas och byggas upp med dubbelt så många och betydligt mer ändamålsenliga studentbostäder – till halva energiförbrukningen. Under 2016 revs ungefär en tredjedel av fyrklöverhusen och 2017 inleds byggnationen av de första nya fastigheterna. Hela detaljplanen omfattar sju kvarter, varav fyra planeras stå klara 2021.
– Tidigare har vi främst förtätat våra befintliga områden, säger Magnus. Här får vi möjlighet att planera stadsdelen från grunden. På sextiotalet byggdes studentområden som var till enbart för studenter. Nu är vi klokare och utvecklar en stadsdel som ska vara trivsam och öppen för alla.
Central i planeringen är Kämnärsvägen som löper norr om de nya kvarteren. Det som tidigare varit en tråkig och långsträckt angöringsgata med parkerade bilar ska bli nya Kämnärsrättens pulsåder – en plats som knyter ihop områdets alla delar med omkringliggande byggnader och kvarter, och som samtidigt är ett stort, härligt vardagsrum.
– Det nya stråket har arbetsnamnet Campuskilen och alla flöden i området riktas hit, säger Magnus. Normalt när det byggs nya kvarter så öppnar de sig åt alla håll, med adresser på alla sidor. Vi har valt att skydda kvarteren mot den mer trafikerade Magistratsvägen i söder, bland annat med en buffertzon av Kämnärsrättens välkända grönska. Istället öppnar vi upp byggnader och gårdar norrut mot Campuskilen. Det ursprungliga området planerades visionärt för ett stort antal bilar. Idag vet AF Bostäder att studenter sällan har råd med bil, det är cykel och apostlahästar som gäller. I trafiktermer blir Campuskilen ett gångfartsområde där bilar och cyklar får lov att köra, men på gångtrafikantens villkor.
– Den nya Campuskilen blir en stor umgängesplats med sammanhängande oaser och ytor för aktiviteter som beachvolley, pingis, basket, grill och umgänge, säger Magnus. Vi lägger stor möda på att bevara den gröna känslan och dra nytta av områdets många ekar, det är en signatur för Kämnärsrätten.
– Angöringsfrågor löser vi ändå, tillgängligheten följer alla rekommendationer och sophanteringen lägger vi under jord, säger Magnus. Nya Kämnärsrätten ska vara en attraktiv plats där hyresgäster, vänner, besökare och Lundabor i allmänhet ska kunna passera, stanna till, hänga, sola och fika.
Senast uppdaterad 15 maj, 2017