En nybyggd och hållbar bostad kan se olika ut. De grundläggande faktorerna för oss är förtätning, yteffektivitet, noga utvalda material, delningsekonomi, höga energikrav och en cykelvänlig omgivning.
Att bygga tätt är självklart för AF Bostäder. Nya områden byggs i stadsmiljö där tomtytan utnyttjas till max, gärna som kombinationsprojekt med skolor eller annan verksamhet. Lägenheter kan delas av flera personer i så kallade kompisboenden.
- Yteffektivitet är ett grundkrav, säger Magnus, fd. fastighetsutvecklingschef på AF Bostäder. Vi vill ha så många bostäder som möjligt per kvadratmeter, och alla delar ska vara genomtänkta för att undvika oanvända ytor. Vi bygger aldrig biljardrum eller klubblokaler, då lägger vi resurser och energi på rum som sällan kommer till användning. Istället ser vi till att naturliga mötesplatser, som tvättstugor och gårdar, är trivsamma.
- Studentbostäder är som regel också små vilket i grunden gör dem hållbara, säger Magnus. Våra bostäder är i genomsnitt 25 kvadratmeter per person. Då blir resursanvändningen som effektivast, både vid nybyggnation och i förvaltning. På Bokompakt testar vi bostäder på 10 kvadrat.
- Alla material ska vara starka och klara den stora omflyttningen vi har i vårt bestånd, säger Magnus. För att undvika hälsofarliga ämnen följer vi ett system som heter BASTA, som ägs av IVL Svenska Miljöinstitutet och Sveriges Byggindustrier. Alla våra byggmaterial i nyproduktion är BASTA-certifierade.
Delningsekonomi och resurshushållning är viktiga aspekter. Hyresgästerna delar på bostäder, på tvättstugor, på avfallsstationer, utemiljöer med mera.
- Vi gör aldrig individuella anpassningar, som tvättmaskin i bostaden, säger Magnus. Istället gör vi rejäla, trivsamma tvättstugor som alla delar, med internetbaserade bokningssystem. En tvättstuga kan räcka till 550 lägenheter. I hyran ingår automatisk dosering av miljövänliga och allergigodkända tvättmedel.
Energikraven i nybyggnadsreglerna är strikta, och AF Bostäder gör alltid sitt bästa för att överträffa dem.
- Vi har ett egenformulerat energikrav på 64 kWh per kvadratmeter, vilket är lägre än Boverkets krav för 2017 på 75 kWh, säger Magnus. Vi installerar system för värmeåtervinning och solceller där vi kan, och vi följer upp förbrukningen i våra fastigheter. En utmaning framöver är att förbättra vår energiprestanda ännu mer, utan att äventyra inomhusklimat och komfort.
- Våra nybyggda områden är dessutom i princip bilfria. Studenter cyklar helst och det uppmuntrar vi gärna med kvarter anpassade för gång- och cykeltrafikanter. Bland annat får alla våra hyresgäster en egen cykelplats under tak, säger Magnus.
Senast uppdaterad 4 juni, 2018