Tillsammans med Lunds kommun har AB Bostäder byggt Sagoeken – ett nytt kvarter på Kämnärsrätten för både skolbarn och studenter. Projektet har möjliggjorts tack vare tredimensionell fastighetsindelning.
Efter ett riksdagsbeslut 2003 blev det möjligt att dela in fastigheter inte bara i två dimensioner, utan även på höjden, säger Magnus, f.d. fastighetsutvecklingschef på AF Bostäder. Syftet med 3D-reformen var att effektivisera användningen av fastigheter. Typiska exempel är när bostäder byggs ovanpå parkeringshus eller kommersiella lokaler, med olika ägare till de olika verksamheterna. Teknik och infrastruktur som kräver gemensam installation och skötsel, som trapphus, vatten, avlopp, el, bredband och dagvattensystem, löses med servitut.
AF Bostäder har goda erfarenheter av 3D-indelning. Våren 2014 sålde företaget 20 000 kvadratmeter kommersiella lokaler på Sparta men behöll studentbostäderna på området. Försäljningen, som även den möjliggjordes med 3D-indelning, var ett sätt att stärka fokus på kärnverksamheten, och samtidigt få utrymme att investera i kommande nybyggen.
- Året därpå invigde vi Vegalyckan, ett resultat av bra samarbete med Lundafastigheter, säger Magnus.
Där samsas nu kommunal förskola och grundskola med våra studentbostäder - i samma byggnad, delad på två fastigheter.
- När vi startade utvecklingen av stadsdelen Kämnärsrätten 2017 var det därför helt naturligt att se 3D-indelning som en möjlighet, säger Magnus. Inom totalt sju kvarter ska vi på sikt fördubbla antalet studentbostäder - från 750 till 1 500 bostäder. De fyra första kvarteren beräknas stå klara 2021, och först ut är Proto och Sagoeken.
Sagoeken påminner till sin idé mycket om Vegalyckan. Kvarteret består av två sammanhängande huskroppar i totalt fem våningar. I byggnadernas bottenvåningar ges plats för 200 barn i årskurserna F-3 och 100 förskolebarn. I de övre planen ryms 175 enrummare för studenter. Först bygger kommunen skolbyggnaderna, därefter bygger AF Bostäder studentbostäder ovanpå.
- 3D-indelning är mycket användbart vid förtätningar, och bra ur hållbarhetsperspektiv. Vi använder mark och stomme tillsammans vilket ger ett effektivare resursutnyttjande. I egenskap av stadsutvecklare ser vi också många fördelar. Genom att blanda verksamheter och målgrupper skapar vi en mer dynamisk miljö. Liv och rörelse under en större del av dygnet bidrar till trivsel, trygghet och attraktiva stadsdelar. Det vinner hela Lund på, säger Magnus.
Senast uppdaterad 25 april, 2019