AF Bostäder är en samhällsbyggare som vill forma långsiktigt hållbara stadsdelar, där studenter och Lundabor kan få en bra framtid.
AF Bostäder är en stiftelse som ska tillhandahålla prisvärda och ändamålsenliga bostäder till studenter vid Lunds universitet. Lika viktigt är att studentbostäderna är bra.
– Studentbostäder måste vara attraktiva, det vill säga prisvärda, utformade speciellt för studenter och bra belägna, säger Henrik Krantz, VD på AF Bostäder. Den som satsar på snabba lösningar saknar förståelse för studenter som kundgrupp, och bortser från värdet av att bostäderna attraherar motiverade människor som vill studera.
AF Bostäder ser det som sin uppgift att bidra till Lunds utveckling, att stärka varumärket Lund som universitetsstad, och att så många som möjligt kan – och vill – studera vid Lunds universitet.
– Tillgång till högre studier är avgörande om Sverige ska fortsätta vara en stark industrination, säger Henrik Krantz. På lång sikt ger bra studentbostäder större attraktion, bättre prestation och i slutändan en högre genomströmning hos universitetet.
AF Bostäder formar stadsdelar där studentliv och stadsliv förenas. Ett bra exempel är ombyggnaden av Kämnärsrätten. I ett av kvarteren placeras en grundskola och längs med det nya området anläggs en stor umgängesplats med ytor för grönska och aktiviteter. Här kan hyresgäster, vänner, besökare och Lundabor cykla, promenera, stanna till, hänga, sola och fika.
– Den som vill ha en levande stad med stabila kvarter gör rätt i att satsa på studenter som en del av stadsbyggnationen, säger Henrik Krantz. Studenter är unga, aktiva människor med mål och ambitioner – goda förebilder. Den positiva kraften är konstant eftersom det hela tiden kommer nya studenter. Studenterna bidrar till liv och rörelse, till en tryggare stad och är en intressant målgrupp för många näringsgrenar vilket driver fram ett ökat utbud i närområdet.
Som stiftelse har AF Bostäder ett stort ansvar att förvalta sina tillgångar med försiktighet, och att vara noga i sina riskbedömningar. Samtidigt måste företaget tänka och agera marknadsmässigt.
– Ett marknadsmässigt perspektiv är självklart. Vi måste ge oss själva möjligheten att kunna starta och driva satsningar, och att vara en stark samarbetspartner. En stark verksamhet ger oss större handlingsutrymme på sikt. Som stiftelse har vi ingen bortre tidsgräns, det finns ingen exit. Så länge Lunds universitet finns kvar ska vi vara här och fortsätta agera för studentstaden Lunds bästa, säger Henrik Krantz.

Senast uppdaterad 7 juni, 2018