AF Bostäders verksamhet är till stora delar beroende av andra företag och entreprenörer – samarbetspartners. En ny uppförandekod från 2020 ska därför säkra att AF Bostäder och företagets samarbetspartners har liknande hållbarhetsambitioner. Uppförandekoden bygger på samarbete så att framtida hållbarhetsrutiner utvecklas och förbättras – tillsammans.
En del företag skriver två uppförandekoder, en för sig själv och en för leverantörer, säger Emmy Dahlskog, ekonom på AF Bostäder. Vi har i stället valt att ha en gemensam uppförandekod. Vi vill främja ett tätt samarbete där vi förväntar oss att våra samarbetspartners både gör sitt bästa för att möta våra krav, och är noga med att föreslå förbättringar i vår verksamhet.
AF Bostäder utvecklar, äger och förvaltar studentbostäder åt studenter vid Lunds universitet. Visionen är att vara det bästa studentbostadsföretaget i Sverige. Verksamheten utgår från AF Bostäders värdegrund som säger att företaget ska agera ansvarsfullt, nytänkande och omtänksamt för att skapa en attraktiv och välkomnande miljö.
– Vi ska driva ”Ett hållbart AF Bostäder”, säger Emmy Dahlskog. Hållbarhetsbegreppet innefattar social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. För att klargöra vad det innebär för oss har vi delat in uppförandekoden i samma områden som vi använder i vår hållbarhetsredovisning för att driva, prioritera och kommunicera vårt hållbarhetsarbete. Det handlar om att vi ska arbeta för studenternas bästa, erbjuda hållbara bostäder, erbjuda en värdeskapande arbetsplats och vara en ansvarsfull och långsiktig aktör.
– Inom varje område har vi formulerat specifika krav både för oss själva och för våra samarbetspartners, säger Emmy Dahlskog. Viss inspiration har hämtats från branschkollegor och branschorganisationer, men i huvudsak utgår formuleringarna från våra egna hållbara verksamhetsmål.
Uppförandekoden har tagits fram av en projektgrupp bestående av medarbetare från i stort sett alla delar av verksamheten. Såväl ledning som styrelse har varit engagerade i arbetet.
– Stor energi har lagts på att kraven ska ha rätt nivå, säger Emmy Dahlskog. Dels ska de vara rimliga och möjliga att genomföra. Dels ska de vara effektiva och relevanta. Som exempel har vi varit noga med att inte upprepa sådant som redan är reglerat i lagar och förordningar. Det är bättre att uppförandekoden lyfter andra områden.
– Under 2020 testade vi uppförandekoden på en mindre grupp av våra leverantörer. Vi hämtade in feedback som vi sedan använde till att finjustera detaljer. Därefter har vi börjat presentera uppförandekoden för samtliga samarbetspartners. Från och med 2021 ska den biläggas alla nya avtal som skrivs. Då undertecknas varje enskilt exemplar både av vår samarbetspartner och av oss själva för att markera att jobbet ska göras tillsammans, säger Emmy Dahlskog.
Artikel från AF Bostäders Hållbarhetsredovisning 2020.
Senast uppdaterad 12 maj, 2021