I november 2015 invigde AF Bostäder Vegalyckan, ett resultat av klokt och finurligt samarbete med Lundafastigheter. Här samsas förskola och grundskola med nya bostäder för upp till 172 studenter.
Det behövs 20 000 nya studentbostäder i Sverige. För att åstadkomma bra och hållbara studentbostäder med hyror som studenterna har råd med, krävs lösningar som hämtas utanför boxen.
Bara 1 kilometer från Lunds centrum ligger Vegalyckan, alldeles intill det omtyckta området Studentlyckan. Miljön är som gjord för ett studentboende, avskilt och lugnt, lummigt och grönt med en park alldeles intill.
– Kommunen behövde en ny skola och vi behövde studentbostäder, säger Kristina Bondesson, fd. byggprojektledare på AF Bostäder. Genom att slå samman kommunens tomt med en outnyttjad del av Studentlyckans tomt och dela fastigheten tredimensionellt, fick vi en riktigt lyckad förtätning där vi slog två flugor i en smäll.
Vegalyckan har en mjukt välvd huskropp i tre och ett halvt plan. Nedre våningen hyser förskola och grundskola, och de övre våningarna studentbostäder. Skolan har entréer och lekytor mot parken. Studentboendet har entréer, angöringsplatser och en skyddad uteplats på gatusidan. Ljudisolering mellan fastigheterna ser till att barn och studenter inte stör varandra.
Projektet har fokuserat på att hålla nere produktionskostnaderna utan att ge avkall på kvalitet. Som exempel är samtliga 110 badrum prefabricerade i Finland.
– Badrum är kvalitetsmässigt en känslig byggdel, säger Kristina Bondesson. Många moment ska utföras av flera personer på liten yta. Här läggs ofta stora resurser i slutskedet och badrummen blir lätt en flaskhals. Prefabricering är vanligt på hotell och båtar och de färdiga badrummen levereras kvalitetsgranskade och plomberade. De sätts enkelt på plats innan vatten och el kopplas in. Det känns tryggt att veta att en finsk robot monterat kakelplattorna i lugn och ro.
Än viktigare är att det färdiga boendet blir trivsamt och att den framtida förvaltningen fungerar effektivt, något som ibland glöms bort i samband med nybyggen.
– Det är viktigt att vi som driver byggprojekt hela tiden utgår ifrån att fastigheten en dag övergår till att bli förvaltningsobjekt, säger Kristina Bondesson. Fastighetens egentliga startpunkt är ju när studenterna flyttar in. Att bygga får inte vara att stapla tegelstenar. Vegalyckan är inte en produkt utan en funktion som andra ska använda och vårda under mycket lång tid. Därför ser vi alltid till att dra nytta av synpunkter från bovärdar och hyresgäster från tidigare projekt och äldre områden. Skolverksamheterna och studenterna har helt skilda behov, men allt har gått som planerat och vardagen är fri från kulturkrockar.
– Jag tycker allting fungerar väldigt bra, säger Johan Hägglöf, fd. bovärd på Vegalyckan. Huset är väl ljudisolerat, både mellan lägenheterna och mellan fastigheterna så att alla får studiero. Tvättstugorna är rena och snygga tack vare våra automatiska system för tvättmedelsdosering. Här finns fina funktioner för källsortering och alla har egen cykelparkering med rejäla stolpar och låsbyglar så att studenterna får behålla sina cyklar.
En välkommen innovation är det nya utrymmesbesparande sopsystemet UWS
– Underground Waste System – som döljer samtliga sopkärl under jord.
– Med traditionell sophantering kör sophämtarna iväg för att tömma varje container. På den stunden hinner det ofta bli skräpigt i soputrymmet. Den underjordiska containern lyfts upp och töms direkt i lastbilen och placeras tillbaka med detsamma. På så vis får vi bättre ordning och högre trivsel. Vi slipper lastbilar som kör omkring på området och dessutom är det snyggt. Allt som syns ovan jord är stilrena, brevlådeliknande inkast för olika fraktioner.
Senast uppdaterad 15 maj, 2017