Gå vidare till innehåll Gå vidare till navigering

Avfallssortering


Vi har ett gemensamt ansvar för miljön. Genom att sortera rätt kan avfallet återvinnas och bli en användbar resurs igen. Du som bor hos oss kan enkelt sortera allt förutom farligt avfall*. Här har vi samlat information och filmer (sorteringsguide) för att hjälpa dig sortera rätt!

*Farligt avfall är t.ex. målarfärg, kemikalier, lim, rengöringsmedel, hårspray och nagellack. Att hantera farligt avfall kräver särskild utbildning och utrustning. Du lämnar själv ditt farliga avfall på närmaste återvinningscentral.  

Klicka på kartan över ditt bostadsområde för att hitta närmaste avfallsstation och grovavfallsstation. 

Avfallsfilm

The Wasting

Låt oss presentera The Wasting - vår alldeles egna skräckfilm om nedskräpning och vad det kan få för konsekvenser.

Sorteringsguide

Plast

Alla plastförpackningar du har hemma sorteras som plast, oavsett om det är hård- eller mjukplast. T.ex. plastpåsar, plastfolie, plastburkar, plastflaskor utan pant, bag-in-box-påsar, chipspåsar och frigolit.

Pappersförpackningar

I behållarna för pappersförpackningar lämnar du kartong- och pappersförpackningar. T.ex. mjölkförpackning, äggkartong, papperspåse, flyttlådor, wellpapp och omslagspapper.

Tidningar och returpapper

I återvinningsbehållaren för tidningar och returpapper lägger du allt som går att bläddra i t.ex. tidningar, kataloger, pocketböcker, reklamblad, kontorspapper och anteckningsblock.

Glas

Flaskor och burkar av glas sorteras som färgat eller ofärgat glas. T.ex. vinflaskor och syltburkar.

Metall

Lämna alla metallförpackningar till återvinning, både hårda och mjuka. T.ex. konservburkar, tuber, kapsyler, aluminiumfolie och burkar utan pant.

Matavfall

Det är enkelt att sortera ut matavfall! Ätbar mat ska självklart hamna i magen. Men det som inte går att äta på tallriken lägger du i matavfallspåsen. Enkelt eller hur?

Grovavfallsstation (Gröna rummet)

Avfall som inte kan sorteras på den vanliga avfallsstationen, som batterier, elektronik, ljuskällor, möbler, stekpannor och julgranar, lämnar du på grovavfallsstationen (eller i Gröna rummet) på ditt studentbostadsområde.

Textilier (kläder)

Textilinsamling kan ge gamla kläder och hushållstextilier nytt liv genom nya användare. I klädkärlen på våra bostadsområden kan du lämna kläder och textilier, både hela och trasiga. T.ex. sängkläder, handdukar, kläder, skor, hattar, filtar, handväskor, bälten och accessoarer.

Restavfall

Restavfall är allt som inte går att återvinna. T.ex. tuggummi, kuvert, post-it lappar, krossat dricksglas/keramik, tops, hår, kondomer, bindor, blöjor, snus, cigarettfimpar och kattsand.


Senast uppdaterad 8 september, 2022