Gå vidare till innehåll Gå vidare till navigering

Så sorterar du rätt


Vi har ett gemensamt ansvar för miljön. Genom att sortera rätt kan avfallet återvinnas och bli en användbar resurs igen. Här har vi samlat information och filmer för att hjälpa dig sortera rätt!

Ibland kan det vara klurigt att veta var olika saker ska slängas. Nedan hittar du några snabba sorteringstips. Om du har förpackningar som består av flera material, är grundregeln att du sorterar dem efter det material som väger mest i förpackningen.

Använd gärna Sysavs sorteringsguide för att söka på all typ av sortering.

Gå till ditt bostadsområde och klicka på kartan (i bildspelet) för att se var din avfallsstation och grovavfallsstation finns.

Sorteringstips

Matavfall

Ätbar mat ska självklart hamna i magen. Resten sorterar du i den bruna matavfallspåsen så omvandlas det till biogas och biogödsel.

Matfett

Sortera ditt matfett, så blir det noll fett i avloppet och noll stopp i rören. Det insamlade fettet omvandlas till biodrivmedel.

Gröna rummet - grovavfall och återbrukshylla

Avfall som inte kan sorteras på den vanliga avfallsstationen, som batterier, elektronik, ljuskällor möbler, stekpannor och julgranar, lämnar du i grovavfallsstationen "Gröna rummet".

Kläder och textilier

Textilinsamling kan ge gamla kläder och hushållstextilier nytt liv genom nya användare. I klädkärlen på våra bostadsområden kan du lämna kläder och textilier, både hela och trasiga.

Förpackningar, tidningar och restavfall

Det här har de flesta av oss bra koll på, men en del saker är knepiga att sortera rätt. Visste du till exempel att kvitton och kuvert ska kastas i restavfall?


Senast uppdaterad 27 mars, 2024