Gå vidare till innehåll Gå vidare till navigering
""

Biotopia - Ett surrande bostadsområde för de allra minsta


Satsningar på biologisk mångfald är inte bara en investering för de allra minsta, det är en nödvändighet för allt liv. De senaste åren har vi anlagt mindre ytor avsedda att gynna insekts- och fågelliv, och 2022 öppnade vi Biotopia – vårt allra första bostadsområde för småkryp och pollinatörer. Alla är välkomna att hälsa på!

Biologisk mångfald och bevarad artrikedom är en förutsättning för bland annat samspelet i naturen, ren luft och rent vatten – och pollinering. Det är också ett skydd mot klimatförändringar.

Genom att satsa lite extra på de allra minsta, som vildbin, humlor, steklar, fjärilar, spindlar och maskar, kan vi göra gigantisk skillnad för allt liv på jorden. Småkrypen ser bland annat till att vi har växter och grödor, och de utgör själva mat för bland annat fåglar.

På flera av våra områden planeras ängsytor och sandbäddar som ska gynna biologisk mångfald, och nu har vi öppnat vårt allra första Biotopia. Längst ut på området Kämnärsrätten har vi anpassat knappt 600 kvadratmeter av en tidigare yta för träd, buskar och gräs till ett mer naturligt och vildvuxet växtliv. Här ska sommaräng, sälg, trubbhagtorn och fjärilsbuskar samsas med en naturlig insektsbiotop bestående av bland annat ekstockar med gott om små krypin, allt för att pollinatörer, småkryp och småfåglar ska trivas. Fåglarna får självfallet egna små holkar perfekta för små familjer.

Biotopia är vackert, surrigt, livligt, prassligt, mysigt, promenadvänligt och 100 procent biotopiskt. Välkommen på besök i det gröna!


Senast uppdaterad 15 september, 2023