Gå vidare till innehåll Gå vidare till navigering
Skiss av Asteio

AF Bostäder bygger Asteio – världens första virtuella studentboende

1 april, 2021

Söktrycket på Lunds universitet når rekordhöjder. För att möta ökad efterfrågan på bostäder bryter AF Bostäder ny mark och öppnar Asteio – ett virtuellt studentboende på toppläge mitt i Lundagård. Här ska ett obegränsat antal Lundastudenter från hela världen bo, studera och umgås – allt genom sina VR-glasögon.

– Det här är ett litet steg för studenten, men ett gigantiskt kliv för studentvärlden, säger Martin Jacobsson, byggprojektledare på AF Bostäder. Asteio kommer att förändra studentbostadsmarknaden från grunden och uppåt.

Asteio föddes som en snilleblixt på en workshop för medarbetare om den perfekta studentbostaden. När whiteboarden var fylld med kundfördelar konstaterade någon att ”det där går ju aldrig att göra på riktigt”. Då tog Martin Jacobsson kontakt med en av regionens större spelutvecklare.

– Vi har lekt med tanken tidigare och till och med testat liknande boende internt för våra internationella medarbetare, säger Vivianne Reell, VD på Truth or Dare Entertainment i Malmö. Därför var steget från idé till virtuell verklighet förhållandevis kort.

– Läget blir bästa tänkbara, mitt i Lundagård, alldeles intill AF-borgen, universitetet och city, säger Martin Jacobsson. Asteio blir en dröm för Virtual Living-generationen med möjlighet att själv välja bland annat inredning, utsikt, väderförhållanden och personlig avatar. Boendet är all inclusive – till och med hemförsäkring ingår – och från start uppkopplat till de stora strömningstjänsterna, flertalet välkända onlinespel samt sociala medier – syns du inte, finns du inte.

– Asteio är perfekt för dem som vill studera på distans och ändå vara en del av studentlivet, säger Martin Jacobsson. Vi erbjuder prisvärda add-ons för umgänge och aktiviteter, som Tour de Chambre, roadracing, schack, vårt easter egg Virtual Carnival samt hetast av allt: padel. Området får också sin egen valuta, Asteiorixdaler, som enkelt kopplas till kreditkort, bitcoins och andra kryptovalutor. Den som saknar VR-glasögon kan självfallet prenumerera på sådana i valfri färg.

– Därtill blir Asteio i stort sett 100 % hållbart, säger Louise Halén, hållbarhetskoordinator på AF Bostäder. Såväl direkt som indirekt miljöpåverkan blir minimal eftersom nästan samtliga medarbetare på AF Bostäder och Truth or Dare cyklar till jobbet. Hyresgästerna behöver inte ens resa till Lund eftersom de bor hemma, så att säga.

– Detta är inte bara en innovation på studentbostadsmarknaden, det innebär också att vi som studentbostadsföretag blir en virtuell samhällsbyggare, säger Henrik Krantz, VD på AF Bostäder. Möjligheterna är oändliga och vi kan inte bara se fram emot enklare förvaltning utan också mindre av krångel med bygglov och certifieringar.

– Vi öppnar Asteio den 1 april 2021, säger Martin Jacobsson. Initialt inreder vi ettor och nollor med plats för totalt 128 studenter. Så snart vi ser att tekniken håller expanderar vi i etapper till 256, 512, 1 024 och så vidare, och till hösten räknar vi med att säga farväl till både novischutlottningar och kösystem. Då blir ett obegränsat utbud av perfekta studentbostäder i Lund inte bara en dröm, utan virtuell verklighet.