Gå vidare till innehåll Gå vidare till navigering
""

Äntligen – AF Bostäder bygger Sparta Mini!

1 april, 2023

Ett studentparadis på bästa läge – så beskriver AF Bostäder Lunds älskade studentboende Sparta. När AF Bostäder nu ska bebygga den sista tomten i det pågående expansionsprojektet på Kämnärsrätten, har företaget beslutat att kopiera Bengt Edmans mästerverk och uppföra ännu ett Sparta – i miniatyr.

– Vid idéarbetet till den finala tomten på Kämnärsrätten segrade ett förslag om att kopiera Sparta – detta ideal bland studentbostäder, säger Martin Jacobsson, fastighetsutvecklingschef på AF Bostäder och projektledare med inriktning minimalism. Bengt Edmans prisbelönta arkitektur präglas av en visionär ärlighet i sin renaste form, och även Sparta Mini ska förena estetik med brutalism.

Arkitekturbeskrivningar kan låta som rena grekiskan, men nya Sparta Mini blir precis vad det låter som: ett Sparta i miniatyr, hälften så stort som förlagan och utformat i mörkt tegel, räfflad betong och brun klinker. Extra tid och kraft läggs på fasaden, ett ämne som berör.

– Sparta har i alla tider delat Lund i två läger: De som förstår sig på arkitektur och alla andra, säger Martin Jacobsson. Vår ståndpunkt är självklar – allt som är bra med Sparta, det vill säga allt, följer med till Sparta Mini. Vi är medvetna om att fasader har en tendens att bygga murar, och därför har vi anlitat arkitekt Bea Tong så att alla ska bli nöjda. Själva kulören blir det minsta problemet eftersom vi fortfarande har kvar grön färg sedan ommålningen av Sparta.

Bostäderna utformas som korridorrum, med gemensamma kök och 70-talets alla attribut. Dagens byggregler ser rejält annorlunda ut jämfört med när det begav sig, men byggnadsnämnden kan sin historia, förstår det nostalgiska värdet och har varit mycket tillmötesgående med undantag från regelverket.

– Sparta har alltid engagerat människor, hela vägen från Marathon till Athen. Vid första spadtaget dök Tage Erlander upp, när det var dags att klippa band höll Olof Palme i saxen, och häromdagen kom statssekreterare Feidip Pides springande med bud från Regeringskansliet: ”Statsministern kommer till invigningen av Sparta Mini och låter samtidigt hälsa: Grattis, ni har segrat!”, avslutar Martin Jacobsson.