Gå vidare till innehåll Gå vidare till navigering
""

AF Bostäder köper Blocket – öppnar studentboende med tunnelsystem och helikopterplatta

1 april, 2024

Efter Region Skånes inriktningsbeslut att flytta universitetssjukhuset i Lund till Smörlyckan, förvärvar AF Bostäder Blocket och etablerar Therapeftikos med 1 300 modernt utrustade studentbostäder. Studenterna kan se fram emot underjordisk infrastruktur och flygande service.

– När vi hörde talas om Region Skånes beslut att avyttra Blocket såg vi direkt en sjukt bra möjlighet, säger Henrik Krantz, VD på AF Bostäder. Detta är en av Lunds verkliga profilbyggnader och läget är fantastiskt mitt i kunskapsstråket. Eftersom Blocket är färdiginrett är det i princip bara att flytta rakt in!

Grundidén är att hyra ut de befintliga avdelningarna som korridorboende. Allt finns redan på plats, från enskilda rum med dusch, till gemensamma ytor som dagrum, kök med mera. Allt är hållbart utformat med tåliga material och ytskikt, tillgängligheten är hundraprocentig och de rejäla hissarna rymmer både hela bohaget i ett enda åk och sittningar med Lunds Akademiska Hisssällskap.

– Hyreskontrakten inkluderar ergonomiska fåtöljer, praktiska avlastningsbord med frukostbricka, höj- och sänkbara sängar, väggfast tv, bra belysning och smarta larmknappar för den som snabbt behöver komma i kontakt med sin bovärd, säger Henrik Krantz. Vid terminsstarter rullar vi in extra sängar i korridorerna för att möta det höga söktrycket och sänka blodtrycket.

Under hela sjukhusområdet löper ett 5 kilometer långt kulvertsystem som AF Bostäder planerar att utöka så att studenterna kan nå samtliga företagets bostadsområden torrskodda.

– Det här blir en fantastisk service för våra kunder som nu slipper regn, vind och Lunds isiga gång- och cykelbanor, säger Henrik Krantz. När systemet är utbyggt ska det täcka i stort sett hela centrala Lund, från Kämnärsrätten i norr till Vegalyckan i söder och allt däremellan. Studenterna kommer att kunna röra sig tryggt, säkert och läkande lätt, inräknat en minimal risk för kulvertförluster efter sena kvällar på nation.

– Som extra bonus bevaras Blockets helikopterplatta till ett pilotprojekt med flygande service vid akuta felanmälningar från våra områden, säger Henrik Krantz. Ett riktigt lyft för både bovärdar och kunder.

– Nu hoppas vi att detta blir slutet på en infekterad debatt och att hela Lund vill fira satsningen på Therapeftikos med oss. För säkerhets skull gömmer vi undan all läkarsprit till invigningen, och stryper även tillgången till lustgas. Fullt så roligt ska vi nämligen inte ha, säger Henrik Krantz.