Gå vidare till innehåll Gå vidare till navigering
""

Pireus - inbjudande, tryggt och Svanenmärkt

Pireus är det fjärde studentbostadsområdet av totalt sex nya kvarter på Kämnärsrätten. Det Svanenmärkta bostadsområdet, med sina karaktäristiska fasader i svart och vit plåt, rymmer 223 trivsamma bostäder med plats för upp till 300 studenter.

Fakta om Pireus studentbostäder

Byggherre: AF Bostäder
Bostadsarea (BOA): 6 600 m2
Antal lägenheter: 223
Antal boende: ca 297
Lägenhetstyper: Ett rum och kök, kompislägenheter för 2 studenter och en kompislägenhet för 3 studenter
Miljömärkning: Svanenmärkt byggnad
Totalentreprenör: Wästbygg
Arkitekt: OpenStudio Arkitekter AB
Adress: Kämnärsvägen 1, 3, 5, 7 och 9
Byggstart: Februari 2021
Inflyttning: Maj och september 2023

Om nybyggnadsprojektet

Området Pireus består av fem varierade huskroppar och ger plats för 223 trivsamma och smart planerade studentlägenheter, såväl för den som vill bo ensam eller vill bo tillsammans med en kompis.

Pireus har ett punkigt uttryck där enkla, vardagliga byggnadskonstruktioner blir humoristiska detaljer. Fasader i vit och svart korrugerad plåt med lekfullt dragna stuprör bildar grafiska mönster som påminner om äldre tiders korsvirkeshus. Genom att skapa trygga, privata gårdsrum utomhus och sovplatser långt in i bostäderna, värnar vi om integriteten i en annars så aktiv plats.

Miljön bjuder på trivsel och glädje med mycket grönska, och gott om plats för umgänge både inne och ute. Här planeras bland annat för basketplan, en pergola, gemensamma studierum och en lounge. Den som behöver mer utrymme än så tar snabbt klivet ut till Campuskilens gröna mötesplatser med utegym, boulebana, pingisbord med mera. Cykelplats under tak är självfallet AF Bostäder-standard och Pireus hyresgäster får även tillgång till ett cykelreparationsrum.

Den bereste märker snart att Pireus, liksom övriga Kämnärsrätten, är ett kvarter med fokus på hållbarhet. Här finns både sedumtak och solcellstak och en helhetssyn som gör att området mer än väl förtjänar sin Svanenmärkning. Märkningen görs utifrån ett livscykelperspektiv där hänsyn tas till låg energianvändning, höga miljö- och hälsokrav på material och produkter, en god inomhusmiljö, låga emissioner samt en kvalitetssäkrad byggprocess.

Namnet Pireus

Pireus har fått sitt namn efter den grekiska hamnstaden utanför Aten. Precis som vid Greklands kust så är det Kämnärsrättens Pireus som tar emot områdets besökare. Fem huskroppar i olika höjd skapar en knutpunkt och entré in till Kämnärsrätten, och blir starten på Campuskilen – den långsträckta promenad-, cykel- och umgängesoas som löper längs de nya kvarteren.

Mer


Senast uppdaterad 16 juni, 2023
Martin Jacobsson
Martin Jacobsson
Fastighetsutvecklingschef
046-19 14 62
martin.jacobsson@afbostader.se