Gå vidare till innehåll Gå vidare till navigering

AF Bostäder installerar ögonscanner i ditt nyckelhål

1 april, 2018

På det nya bostadsområdet Marathon introducerar AF Bostäder ny teknik. Traditionella nyckellåssystem ersätts av ultrasäkra ögonscannrar som installeras i dörrarnas nyckelhål. På sikt ska samtliga bostäder få den nya tekniken.

- Vi har länge spanat efter en lösning som kan ersätta de föråldrade nyckellåsen, säger Rose-Marie, fd. förvaltningschef på AF Bostäder. Nyckelhanteringen är opraktisk, omständlig och kostsam. Nu har vi hittat en suverän lösning med en modern ögonscanner, och vi ser enbart fördelar.

Den nya dörrtekniken, kallad iEYE2020, är noga testad av AF Bostäders personal i en prototypinstallation på företagets kontor.

- När hyresgästen ska öppna dörren behöver hen bara kika in i nyckelhålet, där sitter en scanner som omedelbart läser av ögat och dörren öppnas direkt, säger Martin Jacobsson, projektledare på AF Bostäder. Tekniken fungerar bäst på blåögda, men är även väl beprövad på personer som är under påverkan av alkoholhaltiga drycker, s.k. rödögda.

I samband med installationen tas dörrhandtagen bort. Istället motoriseeras dörrarna, så att de öppnas automatiskt.

- Det gäller att böja på knäna, och inte ryggen, för att kika in i nyckelhålet, säger Martin Jacobsson. Dels av ergonomiska skäl för att skona ryggen. Men också för att snabbt och smidigt kunna hoppa åt sidan, för att undvika träffas av dörren när den åker upp.

Studenterna behöver alltså inte längre hämta ut några nycklar. Istället skickar de in en bild på sina ögon till AF Bostäder innan inflyttning. Den som väntar en gäst kan på förhand (minst 48 timmar före besöket) skicka in en bild på gästens öga. Detsamma gäller för inneboende.

Den nya ögonigenkänningen är det säkraste inom biometrisk identifiering, och ultrasäker ur intrångsperspektiv. Dessutom höjs säkerheten avsevärt i hänseende till den nya dataskyddsförordningen GDPR.

- Om vi tillåter oss att vara lite visionära, och kombinerar de nya dörrarna med den teknik för ögonigenkänning som snart finns i alla telefoner och datorer, då kan vi se framför oss en helt ny kundhantering, säger Claes Hjortronsteen, uthyrningschef på AF Bostäder. Då behöver vi endast spara ögonuppgifter, och inte personuppgifter.

- Våra hyresgäster är framtiden, och vi vill alltid ta framtiden till våra hyresgäster, genom ny teknik, säger Henrik Krantz, VD på AF Bostäder. Då gäller det att våga titta utanför boxen. Ögonscannrar installeras från start på våra nybyggda bostadsområden, och vi räknar med att samtliga bostäder får ta del av den nya tekniken senast 2020.