Gå vidare till innehåll Gå vidare till navigering

Vegalyckan blir Veganlyckan

1 april, 2019

AF Bostäder satsar på veganska studentbostäder. Först ut är Vegalyckan som nu blir Sveriges första helt köttfria studentboende – Veganlyckan.

Viktigt att inspirera

Planeten kräver drastiskt minskade utsläpp av växthusgaser. AF Bostäder driver långtgående satsningar på hållbarhet och väljer nu för första gången att involvera ett helt bostadsområde och alla dess hyresgäster.

- Vi ställer oss inte bakom den köttmarknad som råder i Lunds studentliv, säger Björg Bergsteinsson, hållbarhetsansvarig på AF Bostäder. Som samhällsbyggare vill vi inspirera till mer hållbara val, och därför hjälper vi nu våra hyresgäster att ändra sin livsstil.

Omställningsprogram för en grönare livsstil

Hyresgästerna får två alternativ. De som vägrar veganskt får förtur till en alternativ bostad, medan de som bor kvar på Veganlyckan erbjuds ett 4-veckors avvänjningsprogram.

- Veganismen förespråkar ett liv utan animaliska produkter, säger Klara Svensson, hållbarhetskoordinator på AF Bostäder. Studenterna måste avstå kött, fisk och mejeriprodukter, men också svartlistade skor, väskor, djurtestat smink, schampo, honung, livremmar och läderbrallor. Några på Veganlyckan fick nästan svindel när de insåg vad de stod inför, men efter uppstartsmötet var alla mycket positiva och gick hem för att rensa kylen och garderoben. Vi garanterar att alla ska trivas som fisken i vattnet.

Skärpta kontroller

Samarbetet med Securitas har utökats och de kommer framöver att stoppa ev. köttpåverkade personer på Veganlyckan. Bovärd Johan Hägglöf har utbildats i de nya säkerhetsrutinerna:

- Vi mjukstartar med stickprovskontroller medan vi förbereder installationen av säkerhetsbågar med köttdetektorer som ger utslag för kött och andra animaliska produkter.

Samtliga matleverantörer i Lund är underrättade om förändringen och säkerhetsspärrar kommer installeras i fönsterna under april månad för att undvika otillåten insmuggling av kött. Hyresgäster som bryter mot reglerna får ett köttigt påslag på hyran.

Framtiden är grön

Förändringen, som verkställs den 1 april 2019, innebär ett visst merarbete och utökade ko-stnader men AF Bostäder ser satsningen som en investering i en hållbar framtid.

- Det är ett stort projekt och jag är medveten om att många i organisationen just nu känner sig lite möra, men vi har nått en punkt där vi måste gå från biff till lövbiff. Det är min målsättning att genomföra omställningsprogrammet i hela vårt bestånd inom ett år – för alla våra hyresgäster. Köttfria boenden gör studenterna och världen lyckligare. Det här blir svinbra, säger Henrik Krantz, VD på AF Bostäder.