Gå vidare till innehåll Gå vidare till navigering
""

Goda möjligheter att få en studentbostad i Lund till terminsstarten

17 juli, 2023

De nya lundastudenterna, de så kallade novischerna, fick sina antagningsbesked förra veckan. Drygt 2500 av dessa har nu ställt sig i AF Bostäders bostadskö för novischer som ger förtur till cirka 900 studentbostäder.

Novischförturen innebär att de flesta bostäder som blir lediga under sommaren, reserveras för novischer som kommer från bostadsorter utanför Skåne. För att alla som vill ha en bostad ska få samma chans, lottas förtursplatserna. Denna lottning är nu genomförd.

I år har 2550 novischer valt att ställa sig i bostadskön och delta i lotteriet. Det är något färre än förra hösten. Mer än 40 % av de sökande är internationella studenter. Ambitionen är att kunna erbjuda 900 bostäder till de nya studenterna vilket är fler än tidigare år. Det exakta antalet beror på hur många bostäder som blir uppsagda och därmed lediga.

- Chansen att få en egen bostad till terminsstarten är bättre än på många år. Dessutom väljer många att spara sina köplatser till senare tillfälle, säger Claes Hjortronsteen, uthyrningschef på AF Bostäder.

AF Bostäder lyfter gärna fram andra aktörer som också bidrar till att lösa bostadssituationen för de nya studenterna. Studentdrivna BoPoolen hjälper hundratals studenter att hitta privat boende i Lund. Flera av nationerna prioriterar också novischer. Många internationella studenter erbjuds också bostäder direkt av universitetet.

- Tillsammans löser vi bostadsbehovet och bidrar till att göra Lund till en attraktiv studieort i Sverige och världen, säger Claes Hjortronsteen.

AF Bostäder arbetar långsiktigt för att möta lundastudenternas bostadsbehov.

- Vår ambition är att erbjuda en byggstart varje år, fortsätter Claes Hjortronsteen. Just nu pågår inflyttning på nybyggda Pireus på Kämnärsrätten med plats för fler än 300 studenter. I samma del av Lund byggs också Rhodos och Troja som inom ett par år erbjuder boende för ytterligare drygt 650 lundastudenter.