Gå vidare till innehåll Gå vidare till navigering
""

AF Bostäder inviger hela världens Pireus – ett Svanenmärkt bostadsområde för 300 studenter

22 augusti, 2023

På Kämnärsrätten driver AF Bostäder en av Sveriges största satsningar på långsiktigt hållbara studentbostäder. Den 29 augusti 2023 invigs Pireus, det fjärde kvarteret av sex, som blir en inbjudande plats med utrymme för både umgänge och avskildhet. Allt i en boendemiljö så sund och klimatvänlig att den belönats med Svanens märke.

Pireus har fått sitt namn efter den grekiska hamnstaden utanför Aten, och precis som vid Greklands kust så är det Lunds Pireus som blir porten till de nya kvarteren på Kämnärsrätten och till den grönskande Campuskilen som slingrar sig genom området.

– Kvarteren Proto, Sagoeken och Hippocampus är inflyttade sedan några år och de första studenterna på Pireus anlände i maj i år, säger Martin Jacobsson, fastighetsutvecklingschef på AF Bostäder. Den som promenerar eller cyklar genom området kan redan nu uppleva visionerna för den nya stadsdelen. Här erbjuds ett hållbart, trivsamt och grönskande studentliv, naturligt sammanflätat med angränsande stadsdelar.

Pireus består av fem varierade huskroppar som är tre till åtta våningar höga, med fasader i vit och svart plåt och lekfullt dragna stuprör. De 223 lägenheterna med plats för 300 studenter är fördelade på enrummare för dem som vill bo själv och större lägenheter perfekta för 2–3 vänner som vill bo tillsammans.

– Det är ett levande kvarter med trivsam gårdsmiljö, mycket grönska, ytor för sport och lek, klättervägg, studierum och tillgång till cykelreparationsrum. Vi har också tagit stor hänsyn till den personliga sfären, med platser för avskildhet och lugn. Även de enskilda bostäderna är planerade för arbetsro och vilsamma nätter, säger Martin Jacobsson.

AF Bostäder bygger och utvecklar studentbostäder ur ett samhällsbyggarperspektiv. Bostäderna ska vara trivsamma, långsiktigt hållbara och bidra till Lunds attraktivitet som universitetsstad. De ska finnas på bra lägen nära studentlivet och vara rena, snygga och trygga att komma hem till. Allt till en prislapp som matchar studenternas plånböcker.

– På Pireus kan studenterna njuta av en aktiv och behaglig boendemiljö med närhet till allt som studentlivet och staden Lund har att erbjuda. Samtidigt kan de glädjas åt ett Svanenmärkt boende som lovar bland annat låg klimatpåverkan, låg energiförbrukning och en sund inomhusmiljö, säger Martin Jacobsson.

Fakta Pireus studentbostäder

  • Svanenmärkt
  • Antal lägenheter: 223
  • Antal boende: 300
  • Lägenhetstyper: 1–4 rum och kök på 22–67 m2
  • Hyra 5 680–10 098 kr/mån, inklusive el, varmvatten, tvättmedel, förråd, eget cykelställ under tak och internet på 1 Gb