Gå vidare till innehåll Gå vidare till navigering
Medarbetare som cyklar på en väg kantad av grönska och vinkar till kameran

Lunds mest cykelvänliga arbetsplats!


AF Bostäder vann 2020 Lunds kommuns tävling Cykelvänlig arbetsplats. Enligt motiveringen har AF Bostäder jobbat aktivt för att skapa en cykelkultur och ska ses som en inspiration för andra.

Lund är en utpräglad cykelstad och i studentlivet är cykeln ett givet transportmedel. Sedan länge erbjuder AF Bostäder en cykelvänlig boendemiljö med bland annat fasta cykelpumpar, personliga cykelparkeringar under tak och ett flertal enklare cykelverkstäder.

– För några år sedan kom vi på att vi borde ha samma fokus på cykling även för oss själva, säger Mats Rudenschöld, ekonomichef på AF Bostäder. Vi köpte in ett antal cyklar och peppade medarbetarna att avstå bilen vid kortare ärenden. Snart övergick det i en strategisk satsning på klimat, trivsel och hälsa.

Resepolicyn uppdaterades och alla resor kortare än 10 kilometer tur och retur ska nu ske med hållbara transportmedel – en radie som täcker alla AF Bostäders bostadsområden. Allt fler tjänstecyklar har tillkommit, både med och utan el, och med tillhörande lånehjälmar. AF Bostäder arrangerar även cykelutmaningar och omtyckta mountainbike-dagar. En viktig faktor har varit tillgång till dusch och omklädningsrum för dem som pendlar. Satsningen har blivit en kick för hela företaget.

– Motiveringen till årets vinst sammanfattar vad vi gjort på ett bra sätt, säger Klara, fd. Hållbarhetskoordinator. Vi försöker inspirera, inte bara genom enskilda aktiviteter, utan på lång sikt. Nyckeln till framgång är att erbjuda bra förutsättningar, det går hand i hand med benägenheten att ta cykeln. Likaså att förbättra både för dem som vill cykla i tjänsten och dem som vill cykelpendla. De som redan cyklar till jobbet tar gärna cykeln på arbetstid också.

– Sedan 2020 bjuder vi på grundkostnaden för service av den privata cykeln, säger Mats Rudenschöld. Och nu skissar vi på en större lokal för cykelparkering med verkstad och tvättmöjligheter. Inför 2021 utmanar vi även våra branschkollegor i Lund och önskar att alla är taggade på att bli mer cykelvänliga. Vi ser fram emot tuff konkurrens, det här är en tävling där alla är vinnare!

Artikel från AF Bostäders hållbarhetsredovisning 2020


Senast uppdaterad 3 juni, 2021