Gå vidare till innehåll Gå vidare till navigering
""

Sveriges cykelvänligaste arbetsplats

25 januari, 2023

AF Bostäder har blivit utnämnda till "Årets cykelvänligaste mellanstora arbetsplats 2022" av Cykelvänligast, för sin satsning på att göra det enklare och roligare för medarbetarna att välja cykeln till, från och i jobbet.

Cykelvänligast är ett initiativ av Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäder i samarbete med flertalet kommuner. Varje år utses Sveriges cykelvänligaste arbetsplats, baserat på antal stjärnor dvs. uppfyllda kriterier. AF Bostäder är ett av få företag som lyckades uppnå fem stjärnor av fem möjliga, och de har därmed blivit utnämnda till Sveriges mest cykelvänliga arbetplats 2022, bland medelstora företag.

Lund är en utpräglad cykelstad och i studentlivet är cykeln ett givet transportmedel. Sedan länge erbjuder AF Bostäder studenterna en cykelvänlig boendemiljö med bland annat personliga cykelparkeringar och cykelverkstäder. 2018 inleddes en satsning på att skapa en cykelkultur internt på företaget. Tjänstecyklar köptes in, både med och utan el, och medarbetarna uppmuntrades att välja cykeln framför bilen. Resepolicyn uppdaterades efter beslut att alla resor inom 5 kilometer ska ske med hållbara transportmedel – en radie som täcker alla AF Bostäders bostadsområden. Arbetet har fortsatt och utvecklats för varje år med till exempel roliga cykelutmaningar, friskvårdsaktiviteter och cykelservice på jobbet. Dessutom har nya cykelparkeringsplatser färdigställts där cykelpendlare har tillgång till omklädningsrum och dusch.

AF Bostäder försöker inspirera medarbetarna, inte bara genom enskilda aktiviteter, utan på lång sikt. Och satsningarna har gett resultat. Förutom vinst för både klimat, trivsel och hälsa, så blev AF Bostäder utnämnda till Lunds kommuns mest Cykelvänliga arbetsplats både år 2020 och 2021. Och nu har den strategiska satsningen gett resultat även på nationell nivå när AF Bostäder blev utnämnda till Årets cykelvänligaste mellanstora arbetsplats 2022.

Läs mer om Cykelvänligast på deras webbplats.